شهر ورزازات در مراکش، شهرتش را مدیون فیلمهایی است که در آن ساخته شده است. اما امروز انرژی تجدیدپذیر و پایدار توجهها را به این شهر جلب کرده، زیرا ورزازات خانه بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان نیز هست. اجرای این پروژه گامی در جهت استفاده از انرژیهای پاک و پایدار است.
مراکش در حال حاضر برای تأمین بخش عمده ای (۹۴ درصد) از انرژی خود به سوختهای وارداتی وابسته است. فاز اول نیروگاه خورشیدی به مساحت ۴۵۰ هکتار، «نور۱» نام دارد و توان تولید آن ۱۶۰ مگاوات برق خورشیدی است. این نیروگاه میتواند تا سه ساعت پس از غروب خورشید برق تولید کند.
این نیروگاه بزرگ توسط آژانس انرژی خورشیدی مراکش موسوم به Masen ساخته شده و در آن از سامانه متمرکز کننده توان خورشیدی استفاده شده است، سامانهای که انرژی حرارتی خورشید را با استفاده از آینه در یک سطح کوچک جمع آوری میکند.
اساس کار بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان
یکی از مدیران ارشد نیروگاه «نور۱» می گوید: «اساس کار نیروگاه سطوح انعکاسی از جنس آینه است که نور خورشید را منعکس میکند. سپس نور خورشید به یک لوله مرکزیِ هدایت فرستاده میشود. در آنجا مایع انتقال حرارت گرم میشود. سپس این مایع به واحد تولید انرژی فرستاده میشود و در آنجا با آب در تماس قرار میگیرد. آب در اثر گرم شدن تبخیر میشود. این بخار توربین را میچرخاند و برق تولید میشود. این برق هم به شبکه فرستاده میشود. این نیروگاه مجهز به سیستم ذخیره کردن انرژی گرمایی است و میتواند انرژی برق تولید شده را سه ساعت پس از غروب خورشید حفظ کند. بیش از ۳۰ درصد از بودجه این طرح را شرکتهای محلی تامین کردهاند. نیروگاه طبق برنامه زمانی تعیین، و مطابق استانداردهای جهانی ساخته شده است.»
با افزودن آینههای بیشتر به پنلهای موجود، پروژههای «نور۲» و «نور ۳» نیز راهاندازی خواهد شد. توان تولیدی نیروگاه نور ۲، ۲۰۰ مگاوات برق خورشیدی خواهد بود. این نیروگاه خواهد توانست تا هشت ساعت پس از تاریک شدن هوا برق تولید کند.
یکی از مسئولان پروژه نیروگاه نور ۲ میگوید: «در نیروگاه نور ۲ از همان فناوری نیروگاه نور ۱، یعنی سامانه متمرکز کننده توان خورشیدی استفاده میشود، اما ابعاد آینههای منحنی بکار رفته، بسیار بزرگتر است. در نتیجه توان تولیدی نور ۲ بیشتر است. در نیروگاه نور ۲ از فناوری برج کانون خورشیدی هم استفاده شده است. این برج به ارتفاع ۲۴۳ متر، مرتفعترین بنایی است که در آفریقا وجود دارد.»
قرار است مراحل دوم این نیروگاه تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی قابل بهرهداری باشد. اجرای این پروژه فرصتهای شغلی زیادی نیز ایجاد کرده است. تکمیل هر یک از فازهای نیروگاه منجر به ایجاد حدود ۲۰۰۰ شغل شده است.
مراکش قصد دارد تا سال ۲۰۲۰ میلادی برای تولید ۴۲ درصد برق خانگی از انرژیهای تجدید پذیر استفاده کند.
منبع: یورونیوز فارسی
برای اطلاع از اخبار روز در حوزه برق به اينجا مراجعه کنيد.