یکی از منابع فسیلی که نقش مهمی در تامین انرژی در سطح دنیا دارد زغالسنگ است و با ۳۰ درصد کاربرد بعد از نفت خام، بیشترین سهم را در میان حاملهای اولیه انرژی جهان دارد.
این حامل انرژی در تولید برق نقش مهمی دارد و اصلیترین منبع انرژی نیروگاههای برق است و نزدیک به ۴۰ درصد برق جهان با استفاده از آن تولید میگردد، اما سهم ایران از این میزان تاکنون صفر بوده است.
سبد انرژی کشور با استفاده از زغالسنگ برای تولید برق متنوعتر شده است و امکان استفاده بیشتر از سوخت مایع و گاز طبیعی برای تولید برق صادراتی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در صنایع انرژی را ایجاد کرده است.
در همین راستا کار ساخت نخستین نیروگاه زغالسنگ سوز کشور در منطقه طبس از سال ۸۰ در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و از سال ۸۳ تا ۸۷ وارد فاز مطالعاتی و سپس فاز اجرایی شد، اما در چند سال اخیر روند پیشرفت این پروژه دو برابر شده است.
نیروگاه «طبس»، نخستین نیروگاه زغالسنگ سوز کشور است که در شهرستان طبس استان خراسانجنوبی ساخته خواهد شد. این نیروگاه با مجموعه ظرفیت ۶۵۰ مگاوات در دو واحد ۳۵۰ مگاواتی از طرحهای در دست اجرای شرکت «مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی» است که با ساخت آن حدود پنج هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار خواهند شد.
راندمان نیروگاه زغالسنگ سوز طبس در حالت سیکل ترکیبی حدود 40 درصد است
راندمان این نیروگاه در حالت سیکل ترکیبی حدود ۴۰ درصد که از راندمانهای مطرح در سطح نیروگاههای بخاری دنیا است و با ساخت این مجموعه و دستیابی به تکنولوژی روز دنیا در زمینه ساخت نیروگاههای زغالسنگ، امکان استفاده از این تکنولوژی در سایر صنایع کشور نیز به دست خواهد آمد.
منبع: برق نیوز